Zbog malih hidroelektrana uskoro ćemo da izgubimo rijeke na Balkanu. Ne budi gubitnik, potpiši peticiju protiv izgradnje malih hidroelektrana i spasi svoje rijeke od zagađenja, zaustavljanja toka i isušivanja.Potpiši peticiju
Potpiši peticiju
paper

Ostvarili smo naš cilj i prikupili 15 000 potpisa.
Pomozi nam da dođemo i do 20 000!

/ 20000

Sljedeći korak: KNJIGA GUBITNIKA
Na adresu Ureda predsjednika poslat ćemo sve potpise peticije odštampane i uvezane zajedno u Knjigu gubitnika – simbol zajedničkog otpora svih potpisnika prema izgradnji malih hidroelektrana – i tako na još jedan način stvoriti pritisak na Ured da se izgradnja malih hidroelektrana zabrani.

Izvučeni gubitni brojevi

Izgubili smo 70 % državnih podsticaja za obnovljive izvore energije 2018. investiranjem u male hidroelektrane koje su generisale samo 3,6 % ukupne električne energije.

ZAŠTO SU MALE HIDROELEKTRANE ŠTETNE

Iako hidroelektrane spadaju u obnovljive izvore energije, one štete životnoj sredini.

Male hidroelektrane su one do 10 MW snage koje nastaju preusmjeravanjem i fragmentisanjem manjih rijeka, a često se grade u područjima visokog biodiverziteta, u zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima koje onda devastiraju i isušuju.

U posljednje dvije godine na području zapadnog Balkana izgradnja malih hidroelektrana porasla je za 300 %. Ako se sve planirane male hidroelektrane izgrade, preko 5000 km riječnih tokova pretvorit će se u cijevi.

Glavni problem je to što je 2018. godine 70 % državnih podsticaja za obnovljive izvore energije dodijeljeno malim hidroelektranama, a one su generisale samo 3,6 % ukupne električne energije.

Uz to, manje se podstiče gradnja drugih obnovljivih izvora energije, a podsticaji za izgradnju koji omogućavaju visok nivo korupcije – preko 500.000.000 eura isplaćenih podsticaja za struju proizvedenu u malim hidroelektranama dodijeljeno je od 2015. do 2019. godine.

Negativan uticaj malih hidroelektrana je višestruk:

socijalno-psihološki
Selidba lokalnog stanovništva, gubitak vode i zemljišta

Uticaj na hidrološki sistem
Promjena toka rijeke, isušivanje izvora pitke vode

fizičko-hemijski
Narušavanje kvaliteta vode (smanjen nivo kiseonika), narušavanje zdravlja ljudi

uticaj na tlo i životnu sredinu
Uništavanje šuma uz rijeke, osiromašivanje tla, povećanje rizika od poplava i suša

uticaj na ekosistem
Promjena temperature i vlažnosti, sprječavanje migracije i kretanja riba, neke vrste riba nestaju, broj ugroženih vrsta raste, nestaju ključna staništa za mnoge biljke i životinje

ekonomski
Povećani računi za struju, manje radnih mjesta, negativan uticaj na turizam (nema više kupališta ni raftinga)

PREDNOSTI RIJEKA ZA LJUDE

podržavaju biodiverzitet u vodi i izvan nje

obezbjeđuju izvor hrane za ljude

ublažavaju uticaj poplava i suša

sprječavaju gubitak obradivih površina i imovine

stabilizuju mikroklimu

prečišćavaju vodu i vazduh

pospješuju zdravlje i osjećaj sreće